Burun estetiği cerrahinin planlama ve icrada büyük dikkat gerektiren ameliyatlarından biridir. Bunun en önemli sebebi burnun boşluklar ve pek çok farklı detay içeren 3 boyutlu anatomik yapısıdır. Nefes almak gibi önemli bir fonksiyonu olması, bu fonksiyonu etkileyen pek çok hastalık olması da ayrı bir önem arz eder. Dolayısıyla, bu kadar önemli bir organa yapılacak müdahaleler belirli riskler taşımaktadır.
Burnun yapısındaki kıkırdaklar yaşlanma ile beraber bir değişim geçirmektedirler . Bu yüzden sadece yaşlanma bile burnunbir miktar sarkmasına/düşmesine neden olmaktadır. Kaza veya ameliyat gibi bir nedenle bu kıkırdakların travma geçirmesi yaşlanmayla gelen değişiklikleri hızlandırır. Dolayısı ile estetik burun ameliyatı sonrası burun daha hassas ve kırılgan hale gelir. Genelde şişliklerin inmesi yaklaşık 2-3 ay alırken, burnun son şeklini alması birkaç yıl gibi çok daha uzun bir zaman gerektirmektedir. Bu süreçte ön plana çıkan değişiklikler ise kıkırdaklarda milimetrik erimeler ve yumuşak doku değişiklikleridir. Kıkırdak değişiklikleri burnun biraz daha küçülmesine ve konan kıkırdak destek ve dolguların zayıflamasına neden olurken, yumuşak doku değişiklikleri cilt tipine göre farklılıklar gösterir. Kalın derili burunlarda ameliyat sonrası ödemin masaj ve başka yöntemlerle çözülememesi durumunda bu şişlik kalıcı bir dokuya dönüşerek özellikle burun ucunun görüntüsünü kabalaştırabilir. İnce derili burunlarda ise ameliyat sonrasında cildin alttaki kemik ve kıkırdak dokulara yapışarak istenmeyen girinti ve çıkıntılar yaratması söz konusu olabilir.
Estetik burun ameliyatı sonrasında gereken her şey yapılmış olmasına rağmen nefes alamama şikayetleri geçmeyebilir veya belirgin hale gelebilir. Bunun sebebi düzeltilen eğriliğin kıkırdak hafızası nedeni ile tekrarlaması veya burun içindeki mukozanın allerjik veya farklı sebeplerden ödemlenmesi olabilir.
Dışarıdan eğriliği veya asimetrisi belirgin olan burunlarda, ameliyatta herşey düzeltilmiş olsa bile iyileşme dönemindeki yumuşak doku çekintileri ve kıkırdak hafızası nedeni ile tam düzelme sağlanamayabilir. Bu durum özellikle burnu çocukluk çağından beri eğri olan hastalarda söz konusudur olmaktadır.
Burun kemiklerinin kırılması gereken durumlarda bu kırma işleminin getirdiği başka riskler de vardır. Eğer kontrollü bir kırık sağlanamamışsa (daha önce kırılmış kemik olması vb. nedenlerle) simetriyi sağlamak zor olabilir. Yine kırma işlemleri daha fazla şişlik ve ödem yaratır; özellikle esmer deri rengi olan hastalarda ameliyat sonrası dönemde göz altlarında renklenme ortaya çıkabilir.
Estetik burun ameliyatlarında ortaya çıkabilecek diğer sorunlara aydınlatılmış onay formundan bakabilirsiniz. Yasal olarak bu formu ilk görüşmede okumanız, anlamadığınız kısımları doktorunuza sormanız, onun da bu riskler arasında özellikle sizin durumunuzda ön plana çıkabilecek olanları ayrıca belirtmesi gerekir.
http://burunestetigi.kalitelihayat.com/index.php/sss/10-burun-estetigi-riskleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder